Prevence utonutí a první pomoc

Datum publikace: 27.08.2010

Kategorie: Zdraví a výživa

Utonutí je nejčastější příčinou úmrtí dětí do 4 let věku. Z tohoto důvodu je důležité věnovat náležitou pozornost preventivním opatřením.  

Eliminujte možná nebezpečí

Riziko utonutí nehrozí dětem pouze v blízkosti bazénů, rybníků a koupališť. Nebezpečí na ně číhá také doma v koupelně. Jsou časté případy, kdy ve vaně utonulo dítě, třebaže sedělo ve vanové sedačce, nebo v ní bylo ponecháno se starším sourozencem. Pokud koupete děti, nikdy je nenechávejte ani chvilku bez dozoru, i když mají ve vaně jen málo vody. Dítě se může utopit i v malém množství vody. Pro jistotu doma nenechávejte vanu ani jiné nádoby napuštěné vodou. Na toaletu doporučujeme pořídit zámek, který se instaluje na poklop mísy. Nyní opustíme domov a podíváme se ven. S následujícím doporučením možná nebudete souhlasit. Věřte však, že není přehnané. Malé dítě, které neumí plavat, a pohybuje se v blízkosti vodní plochy, by vždy mělo mít na sobě záchrannou vestu správné velikosti. Na rukávky, kruhy, matrace a nafukovací hračky se nelze plně spolehnout. Nebezpečí nepodceňujte ani v zimě. Nikdy nepouštějte děti samotné, aby šly bruslit na zamrzlá jezera, nádrže či potoky. Pokud jsou Vaše děti starší, naučte je a jejich kamarády, se kterými si pravidelně hrají, jak se provádí umělé dýchání a instruujte je, jak mají postupovat v případě, že dojde k nehodě. Zvažte, zda by děti neměly mít u sebe mobilní telefon s číslem na lékařskou záchrannou službu. Své děti byste měli přihlásit na plavecký kurz. S plaváním se doporučuje začít ve věku mezi 4 a 5 lety.          

První pomoc při utonutí

Dítě, které vytáhnete na břeh, položte na záda, pokud možno na rovný povrch. Zkontrolujte mu dech a pulz. Přivolejte lékařskou záchrannou službu. Jestliže dítě nedýchá, okamžitě mu začnete dávat umělé dýchání. Přitiskněte rty těsně kolem jeho úst. Stiskněte mu nos a každé tři vteřiny proveďte dva dlouhé vdechy. Stále sledujte jeho hrudník. V okamžiku, kdy se začne zdvihat, začal se vzduch dostávat do dýchacích cest. Jakmile začne dítě kašlat, nebo samostatně dýchat, zabalte je do teplé deky či oblečení. Tip: Pokud dítě nezačne dýchat, uvolněte mu dýchací cesty. Zakloňte jeho hlavu a proveďte dva dlouhé vdechy. Jestliže vzduch nadále neproniká do dýchacích cest, klekněte si k dítěti a položte svou dlaň mezi jeho pupek a žebra. Druhou ruku přiložte těsně na hřbet své první ruky. Napněte paže a proveďte několik rychlých stisků břicha směrem k hlavě dítěte.             

Přečtěte si také:

Navštivte také: Novinky na trhu, Recepty

Komentáře