Rituály před spaním děti uklidňují

Datum publikace: 15.09.2011

Kategorie: Výchova

Děti mají rády rituály. Jejich dodržování jim dodává pocit jistoty a uklidňuje je, což je důležité zejména před spaním. Čím je dítě večer klidnější, tím lépe usne.   

Oblíbené a osvědčené rituály 
Rituály před spaním slouží především k tomu, aby se dítě uklidnilo a připravilo na spánek. Oblíbeným rituálem pro miminka jsou ukolébavky a přibližně od dvou let věku pohádky. Rituálem však může být i krátká klidná hra, anebo položení dítěte do postýlky, pohlazení a puštění relaxační hudby. Pokud není snadné Vaše dítě unavit, vyrazte s ním před koupáním na procházku, zahrajte si fotbal, a pak mu přidejte do koupele trochu zklidňujícího olejíčku, například s příměsí levandule.  

Rituály prospívají dětem i rodičům
Rituály před spaním pomáhají také rodičům. Mnoho dětí protestuje, když je rodiče večer posílají spát, anebo je odnášejí do postýlky. Když si však dítě zvykne, že vždy po koupeli následuje večeře, po večeři pohádka, a pak spánek, své protesty zpravidla omezí.        

Postýlka není za trest
Pokud se stane, že Vás dítě před spaním rozzlobí, a je potrestáno, obvykle mívá problémy usnout. Jestliže malý neposlucha v postýlce pláče, uklidněte ho, ujistěte ho, že ho máte rádi, ale nedovolte mu, aby opustil postýlku. Je důležité, aby dítě vnímalo svou postýlku jako místo, které má rádo, nikoli jako místo, kde je za trest.

Přečtěte si také

Foto: Pixmac.cz

Tagy: rituály před spaním

Komentáře