Verbální násilí dětem ubližuje

Datum publikace: 07.02.2013

Kategorie: Výchova

Také patříte mezi ty, kteří nejdou pro slovo daleko? Pokud máte děti, dávejte si pozor na jazyk. Verbální násilí jim může ublížit více než fyzický trest.     

Dávejte si pozor na jazyk
Když čekáme dítě, zařizujeme pokojíček, kupujeme výbavičku, maminky se snaží žít zdravěji, ale mnoho z rodičů by mělo také změnit svůj slovník. Nejde to totiž ze dne na den, a proto je lepší začít dříve. Nadávky pronášíme jiným tónem než ostatní slova a děti si je velmi snadno zapamatují a začnou je používat, když jim je sotva rok a půl. Například slovo „blbá“ patří mezi oblíbené. Další příklady si raději odpustíme.

Vztahy uvnitř rodiny
Když dítěti ulítne občas nějaké to slůvko v případě, že se mu něco nedaří, není to tak hrozné jako když verbálně útočí na ostatní. Pokud nechcete, aby Vám malé dítě nadávalo, nenadávejte Vy jemu. Úsloví, že se máte chovat k ostatním tak, jak chcete, aby se chovali oni k Vám, skutečně není pouhé klišé. A pozor na výměny názorů v rámci rodiny, u kterých jsou děti přítomny.  

Dětské sebevědomí
Dětem neubližují pouze sprostá slova, která pronesete v afektu. Jejich sebevědomí vážně nahlodávají také věty typu: všechno zkazíš, radši na nic nesahej, atd. Pokud nechcete, aby z Vašich dětí vyrostli nešťastní zakomplexovaní jedinci, těchto a podobných větiček se raději vyvarujte. Pokud se občas neovládnete, nezapomeňte svá slova vyvážit tím, že dítě často pochválíte.          

Přečtěte si také:

Navštivte také: Jak být dobrým rodičem, Vztahy

Tagy: verbální násilí dětem ubližuje

Komentáře