Potravinová alergie u dětí

Datum publikace: 27.02.2012

Kategorie: Zdraví a výživa

Potravinová alergie postihuje stále více dětí. Mezi nejčastější alergeny patří mléko, vejce, ryby, ořechy a vybrané druhy ovoce a zeleniny. Alergie se nejčastěji objevuje u dětí do 5 let věku.     

Co alergii způsobuje 
Pojmem potravinová alergie označujeme nepřiměřenou reakci organismu na látku obsaženou v přijímané potravě, která není běžně škodlivá. Reakce se může projevit svěděním kůže, vyrážkou, kožními problémy, ale také například dušením. Na vzniku alergií se z velké části podílejí genetické dispozice. Další rizikový faktor představuje prostředí, ve kterém žijeme. K vypuknutí alergie může významně přispět stres.    

Rizikové potraviny 
Mezi rizikové potraviny patří především mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby a mořské plody, ořechy (především burské oříšky), sója a vybrané druhy ovoce a zeleniny. Pokud je zjištěna alergie dítěte na jistou potravinu, často se u něho objeví alergická reakce také na jiné potraviny. Jestliže máte podezření, že Vaše dítě trpí potravinovou alergií, navštivte alergicko-imunologickou poradnu.  

Prevence potravinové alergie 
Podle vědeckých studií alergiemi v mnohem menší míře trpí děti, které byly kojené. Nižší výskyt alergií byl zjištěn u dětí s pozdějším přechodem na tuhou stravu.   

Přechod na tuhou stravu
Při přechodu na tuhou stravu proto dítěti nejprve podáme jen velmi malé množství potraviny jednoho druhu, abychom zjistili případnou nežádoucí reakci.

Přečtěte si také

Tagy: potravinová alergie u dětí

Komentáře