32. týden těhotenství

Datum publikace: 25.03.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

 (8. lunární měsíc)

Do těhotenské poradny byste nyní měla docházet dvakrát měsíčně. Pokaždé Vám změří krevní tlak, zváží Vás, vyšetří moč (přítomnost bílkovin může být podnětem k dalším vyšetřením) a zeptají se, zda netrpíte otoky. K některým vyšetřením je zapotřebí odběr krve.

Termín porodu
V těhotenské průkazce můžete mít uvedeny dva rozdílné termíny porodu. Ten první, jak už víte, se vypočítá na základě data Vaší poslední menstruace. Pokud se tento termín odlišuje od nálezu na ultrazvuku, je třeba ho doplnit druhým termínem. Termíny se od sebe mohou lišit až o 3 týdny.     

Jak roste miminko
Miminko ve Vašem bříšku má program, který by mu mohli mnozí závidět. Obalovat se tukem! Všechny životně důležité orgány jsou již plně vyvinuty, včetně mozku. K žádným zásadním změnám v tomto období nedochází. Váha miminka ve 32. týdnu těhotenství se pohybuje kolem 1800g, míra 40 cm.  

Miminko vnímá zvuky
Seznamte miminko se svou oblíbenou hudbou. Pouštějte mu nahrávky. Můžete mu i zazpívat. Podle výzkumů si miminka pamatují skladby, které slýchávala v prenatálním stavu. Hudba, kterou znají, je v budoucnu dokáže utišit.

Vliv hudby na IQ dítěte
Víte, že poslech Mozarta má údajně dobrý vliv na rozvoj lidského mozku? Pokud často posloucháte tohoto hudebního velikána, možná si v bříšku pěstujete malého génia! Kromě Vašeho hlasu pozná miminko hlas také svého otce (případně dalších členů domácnosti, se kterými žijete). 

Miminko a tatínek
Nechte tatínka, ať si občas pohladí bříško, a něco hezkého miminku řekne. Vytváří si tak vztah ještě v prenatálním stavu.

Tatínek u porodu
Bude tatínek přítomen u porodu? V 32. týdnu je čas o tom přemýšlet. Měli byste si o tom promluvit. Pokud se na to necítí, ať zůstane raději na chodbě. I tak Vám poskytne psychickou oporu.

Přečtěte si také: 33. týden těhotenství, 34. týden těhotenství

Všechny články na téma těhotenství týden po týdnu

Foto: Cdn.sheknows.com

Tagy: 32. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře