8. týden těhotenství

Datum publikace: 30.04.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

(2. lunární měsíc)

Nastal čas na vstupní gynekologické vyšetření, které je velmi podrobné. Gynekolog Vás nejen důkladně vyšetří, ale také Vám odebere krev a provede rodinnou anamnézu.

Vstupní gynekologické vyšetření 
Mezi 8. a 12. týdnem těhotenství je vhodná doba na vstupní gynekologické vyšetření. V rámci vstupního gynekologického vyšetření potvrdí lékař, zda jste skutečně těhotná, dále zjistí Váš zdravotní stav a také provede rodinnou anamnézu. Těhotenskou průkazku Vám obvodní gynekolog vydá nejdříve ve 12. týdnu těhotenství. Pokud tak neučiní do 14. týdne, připomeňte se.

Registrace do porodnice
Především v pražských porodnicích je třeba se ve 14. týdnu zaregistrovat do porodnice. Vedle Vašeho občanského průkazu se dále k registraci požaduje těhotenská průkazka.   

Další nutná vyšetření
Všechny důležité údaje a průběžné výsledky vyšetření se zapisují do těhotenské průkazky. Tento doklad byste měla nosit v kabelce společně s občanským průkazem. Kromě pravidelných gynekologických prohlídek budete muset absolvovat prohlídku obvodního lékaře, EKG a stomatologické vyšetření.

Návštěvy těhotenské poradny
Pokud nebudete mít žádné komplikace, budete nyní do těhotenské poradny docházet přibližně jednou za měsíc. Pokaždé dostanete zkumavku, abyste příště přinesla vzorek moči. Dále Vám budou pravidelně měřit tlak, sledovat přírůstek na váze (optimální je 10-13 kg za celé těhotenství). K některým vyšetřením bude rovněž zapotřebí další odběr krve. Odměnou za všechny tyto procedury, které musíte vytrpět, bude ultrazvukové vyšetření, během kterého můžete vidět tvorečka, kvůli němuž vše podstupujete.   

Jak roste miminko
A jak se Váš tvoreček vyvíjí v 8. týdnu těhotenství? Mizí mu ocásek. Horní končetiny se odlišují od dolních. Miminko se pohybuje v plodové vodě a kope, což zatím necítíte, protože je ještě velmi malé. Měří něco přes 2 cm. Má vyvinuté takřka všechny životně důležité orgány. Jeho srdce tepe v pravidelném rytmu.  

Opatrnosti nezbývá
Přestože ještě nemáte bříško, buďte opatrná. V prvním trimestru (do 13. týdne) je riziko potratu nejvyšší. Pohybové aktivitě se ale rozhodně nevyhýbejte. Některých druhů sportu, jako je například jízda na koni nebo bojové umění, je však lepší se po dobu těhotenství vzdát. Naproti tomu plavání nebo jogging lze jen doporučit.  

Přečtěte si také: 9. týden těhotenství, 10. týden těhotenství

Všechny články na téma těhotenství týden po týdnu.

Tagy: 8. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře