Dětský pokojíček ve stylu feng shui

Datum publikace: 06.08.2010

Kategorie: Bydlení | Dětský pokojíček

Bydlení ve stylu feng shui není pouze přechodný módní trend. Skrývá se za tím mnohem víc, než jen jít s dobou, a to otázka lidského zdraví. Záleží Vám na tom, aby Vaše děti byly zdravé a odolné? 

Feng shui pokojíček Vám pomůže toto přání splnit! 

Uspořádání je důležitější než design 
Na zdraví dítěte má pochopitelně vliv celá řada faktorů. Genetickou výbavou počínaje a životním prostředím, v němž dítě žije, konče. Některé z těchto faktorů lze ovlivnit, jiné bohužel ne. Pokud jde o interiér dětského pokoje, jeho uspořádání a design z velké části ovlivnit můžeme. Poměrně velká skupina rodičů si se zařizováním dětského pokoje příliš hlavu neláme. Jednoduše koupí sestavu nábytku, která se jim líbí, položí na podlahu koberec s dětským motivem, a tím vše končí. 

Pečlivější rodiče věnují zařizování dětského pokoje spoustu času, stejně jako finančních prostředků. Problém této skupiny rodičů však spočívá v tom, že se v prvé řadě zaměřují na design, případně funkčnost, nikoli na harmonické uspořádání nábytku. Jenže právě to je pro zdraví dětí podstatné! 

Pokud jsou totiž v pokojíčku přítomny prvky, které blokují tok energie čchi, jeho malý obyvatel může mít problémy s usínáním, anebo se v noci budit. Nekvalitní spánek následně zhoršuje jeho imunitu vůči vnějším vlivům prostředí, což se může projevit například výskytem různých alergií.

Pozor na barvy
Zařídit dětský pokojíček ve stylu feng shui není o nic složitější, než realizace kteréhokoliv jiného interiéru v tomto stylu. Stačí se jen držet důležitých zásad. Některé z nich lze navíc odvodit zdravým rozumem. Začněme použitím barev na stěnách pokojíčku. Tradičními pastelovými barvami, jako je růžová pro holčičku a modrá pro chlapečka, sice nic nezkazíte, zkusit však můžete také béžovou, lososovou, anebo broskvovou. Důležité je, aby celý interiér působil světlým a optimistickým dojmem. Tmavé barvy, jak jistě sami cítíte, se na stěny dětského pokoje rozhodně nehodí. Pokud jde o barvu nábytku, zde se nemusíte bát použít výraznější barevné odstíny. Děti mají rády červenou, stejně jako modrou či žlutou.


Tip: Kombinace červeného nábytku a béžových stěn, nebo broskvových stěn a modrého nábytku vypadá úžasně a navíc vůbec není okoukaná.

Harmonické uspořádání
Když už máme vymalováno, a nakoupili jsme nábytek (doporučujeme upřednostňovat přírodní materiály, především dřevo, před plasty), můžeme jej začít rozmísťovat. Nejdůležitějším kouskem nábytku je pochopitelně dětská postýlka, která by měla stát na klidném místě co nejdále ode dveří. Její umístění přímo pod oknem je rovněž nevhodné. Pokud však nemáte jinou možnost, oddělte postýlku od dveřního prostoru alespoň opticky, třeba pomocí hezké stylové zástěny. Použít můžete také šatní skříň, anebo menší knihovnu. Do okna použijte závěsy. 

Ne každé dítě má to štěstí, že si jeho rodiče mohou dovolit, dopřát mu jeho vlastní samostatný pokojíček. Jestliže v pokojíčku spí více dětí, jeví se použití palandy jako velmi praktické. Toto řešení je však v rozporu se zásadami feng shui. Spaní na palandě je pro člověka naprosto nepřirozené, ať už v horní, či spodní části. 

Pro dobrou koncentraci a pohodu
Na klidovou zónu, kde dítě (nebo děti) spí, by měla pozvolna navazovat tzv. aktivní zóna určená k hraní a učení. Zde je dobré použít barvy, které mají dobrý vliv na soustředění, například zelenou. Pracovní stůl by měl být umístěn tak, aby dítě nesedělo zády ke dveřím, nýbrž čelem. K pohodové atmosféře interiéru dětského pokojíčku významnou měrou přispívá také dekorace. Volte milé dekorativní předměty oblejších tvarů. Vyvarujte se předmětů s ostrými hranami.

Když dodržíte všechny výše uvedené zásady, Vaše dítě se jistě bude cítit ve svém pokojíčku příjemně, bude se mu zde dobře spát, hrát i učit!

Přečtěte si také:

Navštivte také: Jak být dobrým rodičem, Zdraví a výživa

 

Tagy: bydlení | dětský pokojíček | feng shui

Komentáře