Díl 28. Do prvních narozenin zbývají dva týdny

Datum publikace: 17.11.2010

Kategorie: První rok miminka

Milé maminky a tatínkové, náš seriál První rok miminka se pomalu chýlí k závěru. V příštím díle, kdy miminko oslaví své první narozeniny, se s Vámi rozloučíme. Ale pozor! Dobrá zpráva je, že na seriál o miminku navazuje nový s názvem První rok batolete.     

Chodec amatér

Každé dítě začne chodit v jiném věku. Některé to zvládne již v necelých devíti měsících, jiné si klidně ještě čtyři měsíce počká. Většina chodců začátečníků slaví své první úspěchy právě v tomto období, tedy mezi jedenáctým a dvanáctým měsícem. Nemějte žádné obavy, pokud Váš drobeček ještě nechodí. Všechno hravě dožene. Navíc lezení je velmi zdravé pro vývoj páteře. První krůčky dělá dítě s oporou. Nejprve se opatrně přidržuje nábytku. (Vratké kusy jste již jistě dávno z bezpečnostních důvodů odstranili.) Ideální oporou je například ohrádka, kterou umístíte volně do prostoru. Tip: Zavěste na každou stranu ohrádky nějakou hračku. Dítě je bude obcházet. Od chození s oporou již není daleko ke skutečné chůzi. Malého chodce zpočátku musíte bedlivě hlídat. Jeho chůze je zpočátku velmi nejistá. Pády patří mezi neoddělitelné součásti tréninku. Když se ale dítě pohybuje po tvrdé podlaze, nebo má v zádech hranu nábytku, musíte ho jistit. Ne držet, ale být připraveni zasáhnout. Na měkké podložce nebo koberci, kde nehrozí žádné nebezpečí, by si mělo dítě samo pád vyzkoušet, aby se naučilo padat.        

Učí se mluvit

Aktivní slovní zásoba takřka ročního dítěte se pohybuje od tří do pěti slov. Některé děti jich však umí i deset slov. Pasivně už dítě rozumní více, než se myslíme. O tom však byla řeč v předchozím díle. Mezi nejčastější slova patří máma, táta (případně děda nebo bába, když s ním prarodiče tráví hodně času). Součástí slovní zásoby pak bývá nějaká věc, se kterou dítě přichází do každodenního kontaktu, jako je například auto, haló (výraz pro telefon) nebo boty. Můžete ho ale naučit říkat i dýně. Tip: Učte své dítě dvouslabičná slova. Dobře se mu vyslovují. Pro ostatní významy si dítě často vytváří svá vlastní slova, kterým nerozumíme, anebo slova zkracuje. Zkrátit může třeba dlouhé jméno svého sourozence. Pokud jste ještě nezačali dítě učit, jak dělají různá zvířátka, tak je nejvyšší čas. Ideální je, když dítě může naživo vidět zvířata, která se učí. A jak můžete ještě podpořit rozvoj řeči? Nadále si s dítětem prohlížejte obrázkové knížky a popisujte mu obrázky. Už víte, co koupíte miminku k jeho prvním narozeninám? Pokud je šikovné, může dostat odstrkovadlo.       

Díl 29. Vše nejlepší k prvním narozeninám

Přečtěte si také:

Foto: www.news.bbc.co.uk

Tagy: miminko jedenáct měsíců

Článek je vydán v rámci seriálu: První rok miminka

Komentáře