Jak má vypadat studijní koutek?

Datum publikace: 06.08.2010

Kategorie: Školáci | Bydlení

Pro každého školáka je důležité jeho domácí studijní zázemí. My vám poradíme, jak ho zařídit co nejlépe.

Proto je důležité, aby každý student, nezávisle na věku, měl svůj vlastní, účelně zařízený studijní koutek. Ptáte se, jak ho správně zařídit?

Zásady zařizování

Při zařizování studijního koutku je důležité, zaměřit se především na vhodný výběr nábytku, barvu stěn a jejich dekoraci, a v neposlední řadě na podstatné detaily spojené se světlem, tedy na optimální zdroj přirozeného denního světla. Ten je třeba doplnit sestavou umělých světel.

Podstatnou roli zde sehrává také skutečnost, zda studijní koutek zařizujeme v rámci samostatného pokoje, nebo jako integrovanou součást některé z obytných místností.

Každý má svůj styl

Není student jako student. Možná, že bychom mohli použít parafrázi:

„Ukaž mi svůj studentský koutek (bez učebnic pochopitelně, jinak by byla hádanka příliš jednoduchá) a já ti povím, co studuješ.“ Nebo: „Řekni mi, co studuješ, a já ti podle toho zařídím tvůj studentský koutek.

Jinými slovy student humanitních studijních oborů, historie nebo filosofie, si zařídí svůj studijní koutek jinak, než jeho kamarádka, která studuje matematiku nebo lékařskou fakultu.

Není to pravidlem, ale studenti technických oborů a přírodních věd mívají na místě, kde studují jasný systém pořádku, srozumitelný každému, kdo vstoupí. Filosof se často vyžívá ve svém vlastním chaosu, v němž se vyzná jen on sám. Každý student jistě ocení, když mu jeho studijní koutek náležitě zpříjemníte – s ohledem na jeho budoucí profesi. Slečna, ze které se pár let stane paní doktorka, určitě ocení obraz lidského těla, matematik zase obrovskou kalkulačku.

Volba barev

Když hovoříme o koncentraci, je důležitá pečlivá volba barvy stěn. Existují sice obecné zásady psychologie barev o tom, jak jednotlivé barvy působí na lidský organismus, některé jej uklidňují, jiné naopak podněcují k činnosti, nicméně optimistický žlutý pokoj není pro každého, byť je žlutá údajně barvou pedagogů a její aplikace ve studijních koutcích ji rovněž doporučuje. Červená barva sice podněcuje k činnosti, někoho však až příliš na to, aby se v jejím barevném sevření dokázal soustředit. Uklidňující modrá či duchovní fialová je mnohdy lepším řešením. Proto vám radíme: Předtím než vymalujete, vyzkoušejte si nejprve, jak na vás nebo na vaše děti jednotlivé barvy působí. Cítit se při studiu dobře, to je základ úspěchu. A nezapomeňte na hezké motivační fotografie nebo obrázky!

Vybíráme nábytek

Nábytku nepotřebujete mnoho. Důležitý je pohodlný pracovní stůl se židlí. Velikost a typ pracovního stolu se odvíjí mimo jiné také od toho, zda student při studiu používá stolní počítač nebo notebook (v případě notebooku postačí menší stůl bez výsuvného pultu pro klávesnici). Na židli se nevyplatí šetřit, jen si spočítejte, jak velkou část života na ní při studiu člověk stráví! Pohodlné židle s opěrkou lze nahradit také sedacími míči. Kromě sestavy sedátka se stolem studenti obvykle stále ještě potřebují polici na knihy nebo příruční knihovnu. Ta je v ideálním případě umístěna v dosahové vzdálenosti, aby student nemusel často vstávat od stolu a tím přerušovat svůj tok myšlenek. V prodejnách s nábytkem na tyto tři nejdůležitější kusy nábytku pamatují, můžete zakoupit celé sestavy studentského nábytku, a ty vhodně kombinovat – také s odkládacím stolkem nebo úložnou skříňkou na školní pomůcky. Do prostoru mezi policí s knihami a psacím stolem je užitečné umístit nástěnku. Součástí opravdu luxusního studijního koutku je i sofa. (Najdete však studenty, kteří stráví většinu své domácí přípravy na posteli.)

Nepodceňujte světlo ani dekoraci

Brýle sice dodají lidskému výrazu na moudrosti, v praktickém životě však představují spíše překážku. Proto vhodné osvětlení nepodceňujte. Studijní koutek by neměl být umístěn v části interiéru bez denního světla.

Co se týče umělého osvětlení, vedle hlavního světla, které osvětluje celou místnost, je nutné přímé osvětlení pracovní plochy. Nezapomínejte na to, že světlo musí přicházet zleva, aby si při psaní student nestínil.

A co dodat na závěr? Milí rodiče, mějte na paměti, že úplně jinak se studuje u prázdného strohého stolu než u osobitého stolku s květinou a nějakou pěknou věcí, která studentovi připomíná, co vlastně studuje.

 Markýzy pro Váš dům

Přečtěte si také:

Navštivte také: Jak být dobrým rodičem, Zdraví a výživa

Tagy: studijní koutek

Komentáře