Zásada čtyřiadvacátá: Připravte dítě na reálný život

Datum publikace: 10.06.2011

Kategorie: Jak být dobrým rodičem

Chcete, aby bylo Vaše dítě v životě úspěšné a dobře v něm obstálo? Připravujte ho na reálný život již od útlého věku.

Příprava na přechod do světa dospělých

Pokud je dítě na život dobře připraveno, má větší šanci, že v něm snáze obstojí. Dobrý rodič dopředu počítá s tím, že jednoho dne by se mělo dítě osamostatnit. Aby tento přechod nebyl příliš bolestný, anebo aby k němu nedošlo příliš pozdě, doporučujeme Vám, abyste vedli svou výchovu s přihlédnutím k následujícím zásadám. Za prvé je třeba vést své děti k samostatnosti, aby se naučily samy řešit své problémy. Dále je veďte k zodpovědnosti, aby své vlastní chyby nesváděly na někoho, anebo na něco jiného. Zatřetí učte znát děti svou cenu, podporujte jejich sebevědomí, aby si sebe vážily, a nenechaly se druhými manipulovat.  

Omezená finanční podpora

Vaše děti potřebují finanční podporu. Ta by však od určitého věku neměla být stoprocentní. Není důležité, jak vysokou částkou se dítě podílí na pořízení věci, kterou si tuze přeje koupit, ale fakt, že si uvědomuje její cenu. V této souvislosti je důležité, aby Vaše dítě mělo svůj vlastní zdroj peněz, nejlépe z brigády.

Syndrom mamá hotelu

Své dítě rozumnou měrou zapojte do pomoci v domácnosti. Nejde jen o to, že se mu to může v životě hodit, ale také o jeho budoucí partnerské vztahy. Jak známo, synáčkové z tzv. mamá hotelů vykazují vyšší míru rozvodovosti, než ostatní. Důvod je prostý. Doma měli vše naservírované až pod nos, jejich partnerka však po nich chce, aby po sobě uklízeli a bůhví co ještě.    

Zásada pětadvacátá: Nesrovnávejte se sourozenci ani s ostatními dětmi

Přečtěte si také: Jak zabavit nemocné dítě

Tagy: jak být dobrým rodičem

Článek je vydán v rámci seriálu: Jak být dobrým rodičem

Komentáře