Zásada devátá: Každé dítě je jiné

Datum publikace: 18.07.2012

Kategorie: Jak být dobrým rodičem | Jak být dobrým rodičem

Vícečetní rodiče se srovnávání svých dětí alespoň tu a tam neubrání. Pokud už musíte srovnávat, nechávejte si výsledky srovnání pro sebe, neboť mohou být pro Vaše děti traumatizující.  

Nepospíchejte

Každé dítě je jiné. Má své tempo vývoje, své přednosti i slabší stránky. Má také svou povahu a další souhrn specifických rysů, v důsledku čehož na ně zabírají rozdílné výchovné metody. Maminky mívají tendenci srovnávat své potomky zejména v prvních dvou letech jejich života. Když první dítě začalo chodit ve dvanácti měsících, mohou být velmi nervózní z toho, že druhé v patnácti měsících ještě nechodí. Podobně je to i s prvními zuby, s chozením na nočník, s mluvením atd. Milé maminky, buďte v pohodě a hlavně nikam nepospíchejte. Jestliže si Váš druhý potomek dává ve srovnání s tím prvním trochu načas, není to důvodem ke znepokojení. Rozhodně to nesvědčí o jeho snížených kvalitách.   

Nedávejte jim ostatní za vzor

Rodiče mívají tendenci dávat dítěti za vzor jeho sourozence, anebo kamarády, kteří mají lepší prospěch. Každé dítě má však jiné schopnosti a srovnávání s lepšími žáky může dítě traumatizovat a vést i ke sníženému sebevědomí. Někdy může mít dítě pocit, že máte raději jeho sourozence, protože má lepší prospěch, což ho velmi mrzí. Zároveň ho tento stav věcí stresuje, takže obvykle nevede k žádoucímu výsledku, tedy, že dítě bude vzhlížet ke vzoru, který mu stanovíte, a zlepší si prospěch.       

Zásada desátá: Vždy dodržte své slovo

Přečtěte si také: Rodičovská autorita a její správná míra 

Tagy: jak být dobrým rodičem

Článek je vydán v rámci seriálu: Jak být dobrým rodičem

Komentáře