Zásada čtvrtá: Tchýně je také babička

Datum publikace: 07.01.2013

Kategorie: Jak být dobrým rodičem | Jak být dobrým rodičem

Postavení snachy nebo zetě je vždy nevděčné. Dobré vztahy se svou tchýní má vskutku málokdo. Pro dítě je však matka Vašeho partnera či partnerky babička.   

Děti mají babičku rády

Děti mají upřímně rády své prarodiče, nezávisle na tom, jestli jsou ze strany otce či matky. Těžce proto nesou, když Váš vztah jejich babičce není korektní. Pokud si s matkou svého partnera či partnerky příliš nerozumíte, snažte se z ohleduplnosti ke svým dětem a samozřejmě také k Vašemu protějšku dodržovat následující zásady. O tchýni nikdy nemluvte špatně před dětmi. Zaprvé by je to mrzelo, zadruhé by se to mohla dozvědět. Zatřetí by to mrzelo Váš protějšek, což by mohlo zadat do budoucna příčinu k neshodám uvnitř Vaší rodiny. Další zásada zní: travte se svou tchýní přiměřené množství času. Předejdete tak mnoha konfliktům.             

Zdravá míra obětování

Návštěvy partnerových rodičů považuje většina žen za ztracený čas, který mohly využít k domácí práci, anebo k tomu, aby si od dětí a manžela trochu odpočinuly. Než byste se měla do návštěvy nutit, a pak tam zamračeně sedět, případně se pohádat, raději zůstaňte doma. Ovšem při příležitostech, jako jsou vánoční svátky, anebo významná narozeninová oslava byste neměla chybět. Přece jen jste jedna rodina. Mimochodem také nechcete, aby se partner k Vaší mamince choval neuctivě. A už vůbec nechcete odpovídat na dětské otázky, proč jste jako jediná nepřijela na oslavu babiččiných narozenin.    

Zásada pátá: Nechtějte po dítěti, aby dokázalo to, co jste sami nezvládli

Přečtěte si také: Rodičovská autorita a její správná míra

Tagy: jak být dobrým rodičem

Článek je vydán v rámci seriálu: Jak být dobrým rodičem

Komentáře