Kouzelné Vánoce s Mlékárnou Valašské Meziříčí

Datum publikace: 18.12.2015

Kategorie: Recepty | Zdraví a výživa | Mezilidské vztahy | Sladká jídla

Vánoce jsou jedním z nejkrásnějších období roku. Těší se na ně děti i dospělí. Jsou to svátky pohody a míru. Tradičním vánočním jídlem v českých domácnostech je vánočka. Svým tvarem má připomínat malého Ježíška zabaleného v peřince, a proto je symbolem nového života a plodnosti. Správně se plete z devíti copů. Spodní čtyři symbolizují čtyři živly, tedy oheň (Slunce), vodu, zemi a vzduch. Prostřední tři copy představují rozum, cit a vůli člověka. Vrchní dva copánky se upínají k tomu, co vede člověka nejvýše, tedy k vědění a lásce.

Nejen vánočka patří k tradičním pokrmům Štědrého dne. Na většině stolů také nesmí chybět vánoční cukroví. Receptů je nepřeberné množství. Pro ty, kteří chtějí trochu jinou variantu, Mlékárna Valašské Meziříčí připravila dva tipy, jak jinak než za použití svých produktů Kysané smetany z Valašska a Smetanového jogurtu z Valašska.

„Tradice a tradiční receptury ctí i Mlékárny Valašské Meziříčí, a proto jsme připravili dva velmi lákavé a chutné recepty na vánoční stůl, připravené z našich výrobků," říká Zdeněk Bukovjan, Sales&Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Smetanové jogurty z Valašska s obsahem tuku 8% jsou typické ovocnou příchutí na dně kelímku a Kysaná smetana z Valašska se vyznačuje jemnou, lahodnou chutí s obsahem tuku 15%. Je proto také vhodná pro zjemnění různých pokrmů ať už salátů, dortů či omáček. V gastronomii lze tuto surovinu využít pro přípravu pokrmů teplé i studené kuchyně, " dodává Zdeněk Bukovjan.

Vychutnejte si jemnost Kysané smetany z Valašska

Vánočka s Kysanou smetanou z Valašska

Potřebné přísady:

400 g hladké mouky, 400 g polohrubé mouky, 150 ml mléka, 125 g másla, 125 g sádla, 1 Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí, 150 g cukru, 1 vanilkový lusk, kůra z jednoho citronu, 3 vejce, 42 g droždí, 80 g rozinek, 50 g brusinek, 100 ml rumu, sůl, 100 g mandlových špalíků, mandlové lupínky na posypání, 1 vejce na potření

Postup:

Nejprve rozinky a brusinky namočíme do rumu a necháme přes noc uležet. Směs pro přípravu vánočky (polohrubá a hladká mouka, Kysaná smetana z Valašska a vejce) by měla mít stejnou teplotu, proto si je připravíme večer, abychom s nimi ráno mohli pracovat. Do mísy dáme sypké suroviny a promícháme. Z cukru, vlažného mléka a droždí si připravíme kvásek. Vanilkový lusk rozkrojíme, vyškrabeme semínka a dáme do mísy. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, sádlo, Kysanou smetanu z Valašska, nastrouhanou citronovou kůru, kvásek a zaděláme těsto.

Těsto se nesmí lepit. Nakonec přidáme rozinky, brusinky a špalíky mandlí. Těsto dáme do větší mísy poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a necháme opět kynout. Jakmile máme těsto vykynuté tak jej rozdělíme na 9 stejných dílů. Z dílů si vyválíme delší prameny ze kterých pak zapleteme vánočku. Nejprve zapleteme 4 prameny, poté 3 a nakonec 2. Hotovou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě asi 15-20 min. kynout. Troubu rozehřejeme na 200°C vložíme vánočku, necháme 7 min. péct, pak troubu stáhneme na 160°C pečeme 45-50 min.

Tip: Vánočku přikryjte na začátku alobalem, dopékáme pak bez alobalu.

Čtěte na Rodičům

Komentáře